Anniversary

Wednesday, December 10, 2014

Raudhah - RAM

Sebuah karya Ramlee Awang Murshid. Tamat baca novel ni 12.13 malam tadi. Kisah seorang contract killer yg bernama Faris, menggelar dirinya sebagai Joker. Membunuh penjenayah2 kolar putih,. Kontrak yg diterima melalui emel drpd seseorang yg menggelar dirinya sebagai White dengan kod rahsia -Mawar Putih. Joker tidak pernah bertemu dengan White. Selepas Faris mengalami serangan jantung di mana jantungnya berhenti selama 3 minit, Faris mula berubah.

Bertemu semula dengan Hambali, sahabat yg lama terpisah dan berlainam cara hidup. Hambali seorang hamba yg taat. Faris menyatakan hasratnya untuk berubah. Selepas Faris menolak kontrak dr White untuk membunuh Brendan Cheung, Faris dan Hambali pula menjadi sasaran. Faris menceritakan kisahnya sebagai Contract Killler kepada Hambali. Hambali pd mulanya terkejut sehinggallah mereka benar2 diserang pd malam mereka melarikan diri dan menyorok di Janda Baik. Faris berjanji akan melindungi Hambali. Namun tiba2 semasa kejadian serang menyerang tu Faris kena serangan jantung dan koma.

Sedar dari koma, Faris tercari-cari Hambali..Rupa2nya Hambali telah mati dalam kemalangan dan jantung yg ada pada Faris adalah jantung kepunyaan Hambali. Hambali telah mewasiatkan jantungnya kepada Faris. Faris mula berubah.

Ulasan ini adalah1/2 drpd kisah dalam novel. Banyak lg watak2 dlm novel yg tidak saya ulas contohnya watak Junaitul Al-Fatiah, Bisca, Azhar, Sandy, Tok Chai dan ramai lagi.

Langkawi 2014

Cuti sekolah ni rancang jalan2 ke Langkawi. Book ticket flight bulan Jun lg. Alhamdulillah rancangan menjadi. Kalau tak membazir jer tiket flight.

Flight jam 3.30pm. Kami sewa rumah dan kereta drowner yg sama, ZEETECH HOMESTAY ( klu sape2 nak try bole cr FB nya).

Sampai dah lewat, Day 1: just bawak anak2 mandi kolam yg ada kat kondo ni. Kolam kecik jer, tapi anak2 bertiga ni seronok je dpt mandi main air.

Day 2: Pagi lg dah klua konon2 nak cr sarapan, tetiba Faris muntah2 dlm kereta plak. Tergendala plan nak naik skycab. Tukar rancangan pegi mandi2 kat air terjun dan pantai jer. Ada byk kawasan air terjun di Langkawi ni. Kami pergi ke Air Terjun Temurun. Xde org, monyet2 yg teman kami mandi. Jadi sekejap jelah kat cni, kami pegi ke Pantai Tengkorak plak. Bagi anak2 mandi sampai jemu. Balik petang smbung mandi kolam kat kondo lg.

Day 3: Plan hrni Mangrove n Skycab.. misi berjaya. Pukul 9am Mangrove (ambil package 2 jam)..Naik boat ok ker, yg seramnya naik skycab.. punya curam part nak smpai ke stesyen 1. Huhu.. Petang2 sikit pi jalan2 kat kuah, shopping coklat sikit n kain batik tuk family. Naik flight xleh borong banyak2. Leceh.

Day 4: Time to check out. Pagi sarapan dengan kawan yg dah lama x jumpa yg tinggal di Langkawi, pastu sementara nak tunggu flight pukul 12.30 jalan2 sekejap tgk boat org2 kaya. Tengok jelah. Jam 2pm smpai rumah. Sekian percutian 2014.

Tak habis round Langlawi, ada rezki bole pegi lagi. Lepas ni drive n naik feri plak. InshaAllah kalau panjang umur.