Anniversary

Saturday, December 28, 2013

Roti Puri @ Roti Arab

First time buat roti puri untuk sarapan.. best.. nak share resepi dengan kawan2.. resepi ni diambil dr group facebook KONGSI2 RESEPI KEK, KUIH DAN LAIN2.. bagus jugak dapt join group masak2 ni. Jadi rajin nak mencuba sbb semua dlm group x kedekut nak kongsi resepi.

Bahan-bahan
500gm tepung gandum

4 sudu minyak masak

1 st garam

1 st gula

2 sudu susu tepung

1/2 paket yis bancuh dengan air suam

Air secukupnya untuk menguli.

Cara-cara:

Uli kesemua bahan-bahan di atas sehingga jadi doh. Kemuadian bulat2kan sebesar bola golf. Perap selama 20 minit.. tutup dengan kain lembab. kemudian canaikan doh tadi, jangan terlalu nipis atau tebal. Goreng dalam minyak yang banyak. Semasa menggoreng, siram2kan dengan minyak. Kuih akan kembung dengan sendiri. boleh cicah dengan kari atau apa2 yg sesuai.

#pastika api sederhana semasa manggoreng. Takut masak x sekata.

Selamat mencuba.

Friday, December 27, 2013

PERSEDIAAN SEKOLAH FARIS

Anak bujang ku Tahun 1 next year.. maka bermulalah episod membeli kelengkapan sekolah untuk Faris. Faris akan ke sekolah yg sama dgn tempat aku mengajar. SK Bandar Sri Damansara 1.

Kali ni merasalah jahit lencana dan tanda nama kat baju sekolah anak. Macam masa aku sekolah dulu mak yg jahit kan. Dulu masa aku sekolah baju pun x beli yg siap. Mak beli kain ela jer n mak jahitkan baju. SAYANG MAK N ABAH.

Faris ni senang beli jer. Anak laki kan kena pakai kemeja. Lagipun aku tak pandai sangat jahit baju mcm mak. Larat jahit lencana n nametag jer. Haha.

Ok. Kita tgk nti apa cerita Faris sekolah pulak. Haifa pulal di tadika tempat yg sama. TADIKA SUTERA GENIUS.

Sunday, December 8, 2013

Kek Minyak

Kek minyak menjadi kegilaan kat 1 group memasak FB.. macam2 komninasi warna dorg buat. Sampaikan aku pun terpengaruh nak cuba buat kek ni.. senang jer buat kek minyak ni.. sukat pun guna cawan jer.. x payah nak keluarkan penimbang semua..

Resepi: Kek Minyak
Bahan2;
2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak
5 biji telur
1 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 sk baking powder
1 sb ovalet
Sedikit vanila
Pewarna

Cara2;
Gaulkan tepung dengan baking powder. Ketepikan dahulu.
Pukul telur, gula dan ovalet menggunakan hingga gebu. Masukkan minyak n vanila. Masukkan susu. Pukul lagi.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sampai habis. Pukul hingga sebati. Asingkan bancuhan kepada beberapa bahagian. Isikan pewarna yg belainan. Kemudian isikan bancuhan td ke dalam loyang, selang selikan untuj dpt corak yanh cantik. Bakar dlm oven selama 45 minit, suhu 160°c.

Setakat ni aku dah cuba buat 4 biji kek minyak.  Kek minyak yg ketiga x menjadi sebab tak pukul dgn betul smpai gebu.

Thursday, December 5, 2013

Bukan Kerana Aku Tak Cinta

Novel yg dah lama dibeli tp belum berkesempatan dibaca.. sibuk dgn kerja sekolah. Update tu update ni, key-in itu key-in ini..

Sekarang baru berkelapangan nak membaca sambil2 melayan karenah anak2 di rumah..

Ulasan novel ni akan sy update bila dah abis baca.. drama adaptasi dr novel ni akan menemui penonton di astro.. lakonan Sharnaz sbg Jebat dan Nelydia Senrose sbg Mas..

Mmg sesuai sungguh ngn Sharnaz watak Jebat ni. Tgk plk hasil nya nti..

Saturday, August 17, 2013

SMSP memories..

Raya 2013 memberi kenangan yg paling bermakna.. Jumpa semula kawan2 sekolah yg sekian lama x jumpa.. Berbelas tahun jugak kut.. Macam2 perubahan kat mereka2 sume.. Masing2 dah berkeluarga.. Ada jugak yg masih bujang trang tang tang.. Harap sgt dpt jumpa ngan mereka lagi.. Akan adakan Reunion tuk anak kelahiran 1979 ni.. He3..

Wednesday, July 10, 2013

Bila Sena Kembali Berbunga

Gembiranya dah dpt buku ni, walau pun second hand, he3.. Punya la cari buku ni kat kedai buku dah bertahun-tahun. Novel ni terbit dlm tahun 1995. Masa tu aku tingkatan 4. Novel ni juga jadi novel bersiri dlm Dewan Siswa masa tu kalau x salah aku la. Dulu masa sekolah nak beli novel mana ada duit. Bila dah bole beli sendiri and cari novel ni dah x jumpa. Rupanya dah tak diterbitkan lagi.

Rasanya ramai yg tahu kisah ni.
Karya amaruszati noor rahim. Novel cinta antara Zakri dan Afikah yg bermula di zaman sekolah. Kemudian terpisah, sehinggalah mereka bertemu semula ketika Afikah menjalani praktikal di tempat Zack. Kisah cinta yg mendapat tentangan dari mama Zack yg ingin menjodohkan 
Zack dgn pilihannya. 

Buku ni aku dapat dekat bukuonlinesb.blogspot.com/

Saturday, July 6, 2013

Kisah Naz dan Khaalish (KNK)

Karya kedua Hanina Abdullah.

Naz yg pernah bertunang dgn Khaalish 4 tahun dahulu sgt memberi kesan kepada kehidupan Naz. Walaupun bertunang mereka tidak pernah bersua. Pertunangan tersebut berlangsung sebenarnya utk memisahkan Khaalish dan Ilsa. Khaalish sendiri tdk pernah menyetujui. Kerana cuba melupakan peristiwa tersebut, Naz membawa diru merantau ke serta dunia. Namun takdir Allah, mereka bertemu kembali.

Khaalish yg tidak mengenali Naz pada awalnya, mula menyukai Naz. Dek kerana telah jatuh hati kepada Naz, Khaalish sanggup menjejaki Naz keselurub pelosok alam. Naz pula dimulutnya sahaja kata tidak suka. Naz takut sebenarnya utk sekali lagi jatuh cinta dgn Khaalish. Takut akan terluka lagi dan susah untuk dia bangkit semula.

Tapi kerana cinta mereka berkahwin juga. Rumahtangga dilayari dgn bahagia sehinggalah kemunculan semula Ilsa. Ilsa cuba untuk memikat semula Khaalish. Tp Khaalish amat membenci Ilsa kerana satu peristiwa beberapa tahun dahulu.

Jom baca Kisah Naz dan Khaalish. Anda pasti tak kecewa. Sekarang ni tgh tunggu karya ketiga Nina. Seteguh Fayqa..

Projek Memikat Suami

Projek Memikat Suami (PMS)

Karya pertama Hanina Abdullah. PMS mengisahkan tentang kahwin yg diatur keluarga antara Husna dan Zahrain. Nawwal Husna atau Una yg baru menamatkan pengajiannya, dikejutkan dgn berita peminangan. Una menerima peminangan tersebut demi ummi dan babahnya walaupun dia belum pasti bagaimana hidupnya dgn lelaki yg tak sukakan dia. Tapi Una nekad untuk cuba memikat hati suaminya nti.

Selepas berumah tangga, mereka tinggal di kondo Zahrain. Una melayari rumah tangganya berbekalkan nasihat kakak2nya. Una menjalankan tanggungjawabnya sebagai isteri dan cuba menakluki hati suaminya. Berjayakah Una mencairkan si ketul ais Tu?

Bagi Zahrain pula dia menganggap Una sebagai budak. Dalam Zahrain menjalankan plan2 nya utk terus membenci Una, tanpa sedar hatinya telah dicuri.

Biasalah, rumah tangga mana yg x dilanda badai. Sedang mereka menemui cinta wujud pulak pihak yg cuba menghancurkan. Dari Una yg cuba memikat suami bertukar pulak pada Zahrain yg cuba memikat isteri. Berjayakah mereka mempertahankan rumahtangga mereka? Siapakah yg cuba meruntuhkannya?
Ikuti kisah Husna dlm membina rumahtangga bahagia.

Monday, May 6, 2013

Hari Pekerja.

Cuti Hari Pekerja ajak suami ke PBAKL. Nak daptkan jugak novel My Precious Iris (MYPI) karya Melur Jelita. Tak puas hati selagi tak dapat. Seawal 8 pagi kami dah bersiap2. Takut jem n ramai org. Sampai blum kul 9. Elok sgt la. Dpt jer novel tu twus kami bergerak ke kereta. Kluar jer terkejut tgk dah jem. Parking pun penuh padahal blum sejam kami kat dlm tu.

Lepas tu kami bergerak ke Planeterium Negara and KL Bird Park. Dah alang2 datng KL bawak la anak2 jenjalan. Bukan senang nak jalan KL sesaja..

Jom layan gambar2 kami.

Monday, April 29, 2013

Sukaneka Tadika Sutera Genius

Sukaneka tadika anak2ku..
28.4.2013

Tuesday, April 23, 2013

My Precious Iris (MYPI)

Wah, tak sabarnya nak dapatkan MYPI ni.. Sequel untuk ILUS karya Kak Melur Jelita. Nak tolong iklan.
Harga RM35. Boleh mula dapat kat Pesta Buku Antarabangsa PWTC.


Jom baca sinopsis:

Dengan hati ikhlas yang sentiasa mengingati Allah, langit runtuh pun aku tak takut!

Kisah kehidupan yang penuh warna. Tanpa iman dan kasih sayang, jiwa manusia sangat menderita di dalam kolam hati. Seumpama perahu kertas yang belayar di lautan luas. Betapa rapuh dan lemahnya sehelai kertas menahan asakan dari gelombang. Manusia adalah apa yang mahu dipercayai dan apa yang dipercayainya. Hanya berpegang kepada iman dan kasih sayang, adakah sinar cahaya yang ditemui Iris terus digenggamnya? Siapakah lelaki yang berjaya menakluki Iris? Mampukah hidup yang hanya berbekalkan kejujuran menghalang rama-rama Iris daripada terus terbang bebas? Ketika Iris menyedari, dia harus berjuang untuk hidup, maka bagaimanakah akhirnya seorang Iris?

“Kaya raya sampai langit ketujuh sekali pun, saya tak hairan. Tak payahlah nak beritahu semua orang jutawan nombor satu di Malaysia, ada rumah persinggahan di seluruh dunia, francais beribu-ribu satu alam, harta berbilion, berpangkat Tengku, Tan Sri atau Tun sekali pun, kalau tak diescort dengan polis trafik, tak payah berlagak sangat. Itu maknanya tak cukup kaya dan tak cukup hebat, jangan nak bangga sangat dengan kekayaan boy-friend awak tu! Sebatang jarum pun tak boleh dibawa mati!”- FIRMAN

“I ada tiga cadangan nama baby. Cullan-Gaelic meaning spirit of God and handsome, Gavin-Welsh, a fierce and strong warrior. They’re unique and yet go perfectly with the Irish last name. Tapi yang paling memukau nama Aidan dan Iris itu sendiri. Apa saja mengenai Iris sentiasa mengingatkan I ketika di Dublin, Ireland.”- AIDAN

“You tak ada apa-apa perasaan kat I sebab you dah ada orang lain. Macam I tak kenal dengan rupa perempuan macam you. Tak pernah puas dengan seorang lelaki…”- HARIS

Aku diberi gelaran my precious... Sejak awal pertemuan kami... Dia cuba menyedarkan aku dengan cara halus... Aku sangat berharga sebagai seorang gadis maka aku harus menjaga penghargaan itu.- IRIS

PENYOKONG-PENYOKONG KAK MELUR JELITA... MOH KITA..

Tuesday, April 9, 2013

Terpaksa lah bercuti hari ni. Fawwaz kurang sihat. Mula da batuk2. Jangan makin melarat dah. Ubat demam dah habis. Tu yg kena gak cuti bawa gi klinik amik ubat demam. Tak berani nak hantar taska. Takut kena lagi macam sebelum ni.

Doa kan Fawwaz cepat sembuh ye..

Friday, March 22, 2013

Chan Rak Ter... (Aku Cinta Kamu)


Lama dah selesai baca novel ni.. Baru skrg sempat buat ulasan. Memang superb.. Tak rugi beli and baca tiap helaian.. Novel kedua Sara Aisya ni..



Dian dan Karn baru beberapa kali bertemu, namun telah berlaku satu kejadian yg tak disangka-sangka. Karn rupanya bukan orang sembarangan. Kerana status Karn itulah masalah rumit timbul dan Dian pun tidak menyangka akan terlibat sama. Karn diculik semasa keluar bersama Dian. Penculik memukul dan hampir2 memperkosa Dian.

Antara dialog Karn:

"Dan paling dahsyatnya... saya cuba paksa awak untuk sembuh. Kenapa saya tak boleh lebih bersabar? Kenapa saya pula yang sakitkan awak?"

" Saya tak boleh janji saya takkan bertindak terburu-buru kalau something terjadi kepada awak. Saya tak boleh janji saya takkan naik gila. Because it's something that my heart choose. Tapi satu yang boleh saya cakap... saya akan cuba jaga nyawa saya, selagi belum ajalnya. I'll protect myself so I can protect you,"

Apa yg terjadi pada Dian? Kenapa Karn cakap macam tu? Yang tu kena baca sendiri.

Disebabkan peristiwa itulah Karn semakin lama menyedari yg dia amat menyayangi Dian. Karn sangat melindungi Dian.

" Cik Dian sekarang dah jadi kelemahan tuan yang paling besar. She's your biggest weakness. And how do we know that he won't take advantage on that,"

Who is 'he'? Ehmmm...

Antara dialog Diaan:

"Tidak. Saya tak terima keputusan ini, dan saya takkan pergi,"

"Kalau saya tinggalkan Siripon sekarang, then awak akan kehilagan saya untuk selama-lamanya. Saya takkan kembali lagi'"

" Saya bukannya jenis orang yang membuat keputusan, hanya untuk berasa menyesal pada keudian hari. Once I decide,I'll see it through till the end,"

Keputusan... keputusan... keputusan... Apakah?

P/S: Untuk peminat novel saya memang rekomen novel ni untuk kalian baca.



Monday, March 4, 2013

Perempuan Yang Paling Aku Cinta (PYPAC)


ASSALAMUALAIKUM..

PYPAC...
At last, I got this book! Thanks to Fidah, tolong belikan drpd Acik Lana. Ada tandatangan lg. Haha..





Jom baca sinopsis:

Bunga : Melalui kehidupan dengan diri terpalit dengan 'kekotoran' bukanlah mudah bagi seorang gadis bernama Bunga. Kerana hanyut dan terleka di usia remaja, dia terlanjur perlakuan bersama Karl Hakimi yang memang terkenal dengan jolokan kasanova. Dirinya dibiarkan terkontang kanting menyesali keterlanjuran mereka tatkala lelaki itu melarikan diri ke luar negara.


Dugaan semakin perit apabila dia dibuang keluarga, ditendang dari kolej dan hidup penuh payah tanpa sesiapa di sisinya. Setiap kejerihan yang dilalui menerbitkan rasa benci dan dendam kepada Karl Hakimi. Tidak pernah dia membenci seorang manusia seperti mana dia membenci lelaki yang telah merosakkan seluruh hidupnya itu.

Karl Hakimi : Enam tahun hidup di luar negara, sekali lagi dirinya terlontar ke Malaysia kerana gerak hati yang terusik entah kenapa. Setahun berlalu, mainan takdir telah menemukan dia dengan gadis bernama Bunga sekali lagi. Biarpun Bunga pernah 'disentuh' olehnya, namun malang kerana dia tidak langsung mengingati gadis itu. Bayangan Bunga hilang di celah-celah puluhan wanita yang pernah dia dampingi.

Komitmen kerja akhirnya merantai kaki mereka bersama. Dari hari ke hari, perasaan di hati Karl Hakimi kian aneh. Terdengar pula kisah pahit tentang hidup Bunga gara-gara silapnya, jiwa terhentak keras. Tidak pernah dia terfikir ada hati yang begitu sengsara kerana sikapnya yang tidak bertanggungjawab.

Atas rasa kesal, Karl Hakimi cuba menebus kesilapannya dengan memenangi hati Bunga. Namun perjalanan itu tidak mudah, kebencian dan dendam Bunga setinggi gunung Himalaya. Dan kemunculan Elman serta lelaki misteri bernama Eusoff semakin menyulitkan langkahnya menuju ke hati gadis itu.

“You know what Karl? I’m tired! Haven’t you had enough? You can’t just do that.. leave and expect to come back like nothing’s wrong?.. ~ Bunga

“Although I lived without you before, I don’t know if I could do it now. I need you, I want you Bunga…” ~ Karl Hakimi.


Ajar Tahun1? Seronok ker?

Tak sangka pulak tahun ni kena ajar tahun 1. Ingat boleh lanak mintak ajar tahap 2 ke. Tp da diberi terima jelah, cuba lakukan sebaik mungkin. Ala, bukannya aku tak pernah ajar tahun 1. Mula2 posting pun dah ajar tahun 1 tapi 6 bulan jer. Last year pun ajar gak tahun 1. Cuma tak pernah jadi guru kelas tahun jer.




Ramai kut yg tak nak ajar tahun 1. Pada aku ok jer sebenarnya ajar tahun berapapun cuma kalau boleh takmau la stay kat satu2 tahun tu lama sangat. 8 tahun mengajar, pengalaman ajar tahun 1 adalah setahun setengah, tahun 2 - 2 tahun. Pengalaman ajar tahun 3 yg lama, 5 tahun. Tu yg igt tahun ni boleh ajar tahap 2 plak. Tp x dpt. Tak pelah, tugas tetap dilaksanakan dan cuba sehabis baik.

Ada seorang kawan berkata:
"Ramai cikgu yg boleh ajar Tahun 6, tapi bukan semua cikgu boleh ajar Tahun 1"

Saturday, March 2, 2013

Cinta Sambal Belacan.

Sekarang tengah layan novel ni... 
CINTA SAMBAL BELACAN.


Sinopsis
Pelbagai taktik yang dilakukan Tengku Azri untuk membuli Lily Athira yang telah diambil Puan Adila menjadi anak angkat apabila ibunya, Mak Esah meninggal dunia akibat darah tinggi. Bagi menguji kepandaian dan kecekapan gadis itu, Tengku Azri sanggup merujuk majalah resipi dan meminta gadis itu memasak menu pilihannya termasuklah membuat pelbagai jenis sambal belacan walaupun dia sendiri tidak pandai memakannya. Puan Adila yang sudah jatuh hati dengan gadis lepasan SPM itu berkeras mahukan gadis itu sebagai menantu. Tengku Azri yang memang tidak pernah melawan cakap mamanya menerima sahaja walaupun di sebalik itu ada perjanjian. Namun akhirnya perjanjian yang dibuat itu memakan diri. Dapatkah Tengku Azri memikatnya kembali?


“Tok umi tu dari dulu dah sibuk nak jodohkan Lily dengan pak su, tapi mama tak layan kehendaknya sebab mama nak Lily jadi isteri Ayie. Tapi kalau Ayie rasa dia tak sesuai dengan selera Ayie, mama tak boleh nak paksa. Kalau Ayie pilih Azzah tu, eloklah lepas kahwin nanti Ayie tinggal dengan keluarga dia.” - Puan Adila



Nampaknya gadis itu sudah pun melepasi tahap bulinya. Apa yang diarah semua dia tahu membuatnya. Apa lagi hendak dilakukan untuk menguji kepandaian dan kecekapan gadis itu? - Tengku Azri



Sepanjang dia mengurus anak bujang Puan Adila, Tengku Azri diperhati hanya suka membulinya dengan kerja-kerja rumah. Kalau dibulinya aku setelah berkahwin nanti macam mana? - Lily Athira

Novel2 sekarang jalan ceritanya lebih kurang jer.. Tapi kalau dah minat, layan kan jer.. haha.. Apa nak dikata...

Jangan Lupakan Aku

ASSALAMUALAIKUM...

Jom baca review tentang novel lagi. Kali ni novel Jangan Lupakan Aku, hasil tulisan Iza Safiya terbitan Alaf21 bawah Karangkraf.

.

Elza Zaharah dan Ilham Zackry, mereka bertemu bila Zara menjadi perunding ID untuk banglo Izack. Dorang tak pernah bertemu pun sepanjang Zara menjalankan kerjanya. Izack cuma pantau melalui setiausahanya dan 2 org sepupu yg sengaja dihantar. Zara mmg sangat komited dengan kerjanya. Hasil kerja pun mmg superb. Ibu Izack pula sgt berkenan dengan Zara, dan cuba menyatukan mereka. 

Satu hari tu Izack pernahlah ternampak Zara sedang tidur dlm surau kat banglo tu lepas kerja. Izack mula sukakan Zara. Tapi dia tak tunjukkan diri dia yg sebenar. Izack menyamar sebagai Adam yg bekerja di TNB. Izack selalu mengekori Zara. Sebagai Adam, Izack berjaya merapati Zara dan dapat ikut Zara balik kampung. Masa kat kampung nilah Zara tahu identiti sebenar Izack. Zara pulak sebenarnya pernah berkahwin (nikah gantung) tapi suaminya meninggal. Zara yg jaga family arwah suaminya.

Baru jer dorang kahwin, Izack kemalangan semasa di Desari dan mengalami kecelaruan ingatan. Izack ingat semua ahli keluarganya kecuali Zara. Yang paling sedih sekali Izack igt bekas kekasihnya, Nyiela. Kesian kat Zara masa ni, ada jugaklah part yg mampu menitiskan air mata aku dlm tempoh Izack hilang ingatan.

Izack kembali ke perangai lamanya 10 tahun dulu, masa bercinta dengan Nyiela. Pemabuk, kaki perempuan. Izack berusaha mencari Nyiela, dia juga tak dapat terima hakikat yg dia sudah beristeri. Kerana sayang, Zara membiarkan Izack menjejaki Nyiela. Izack juga sering marah2 kat Zara.

Walaupun tak igt kat Zara, Izack tetap merasakan sesuatu bila Zara tiada atau Zara bersama lelaki lain. Hinggalah satu hari Izack jumpa surat nikah mereka dan bila pemandu Izack, Elias berhenti kerja kerana tak sanggup tgk apa yg Izack lakukan pada Zara. Izack cari Elias dan minta Elias ceritakan segala-galanya. Izack dpt menerima dan dalam masa yg sama cuba mengenali Zara. 

Izack juga masih mencari bekas kekasihnya, Nyiela utk mencari jawapan kepada tentang seorang perempuan berambut panjang dan pandai bernyanyi yg sering hadir dalam mimpinya. Benarkah perempuan itu Nyiela? Bila dah berjumpa Nyiela apa yg terjadi? Bagaimana pula dengan Zara yang setia?

p/s: aku sangat suka dengan novel ni. Boleh bagi 5* kut..


Tuesday, February 26, 2013

Asam Pedas Untuk Dia

ASSALAMUALAIKUM...

Tajuk novel ni buat aku tertarik untuk ambil kat rak kedai buku dan terus bayar. Asam pedas, my favourite (orang Melaka kan).. Nyum3..

 

Sinopsis kat belakang buku boleh baca kat bawah ni.


Now, my turn nak buat sinopsis pasal buku ni. Hmm.. hmm..  Kisah suami isteri mmg jadi trend penulis sekarang. Novel ni berkisar tentang seorang wanita (nak kata gadis xleh sbb dia dah ada anak) bernama Ainin Sofiya. Selepas kematian suaminya Ainin terpaksa bekerja menyara hidup untuk mereka sekeluarga. Ainin bekerja sbg pembantu rumah separuh masa di rumah keluarga Ahmad Ziyad.

Ziyad yg sangat menggemari asam pedas yg dimasak Ainin kemudian melamar Ainin dengan alasan utk membantu kehidupan keluarga Ainin. Ainin menerima dgn syarat rahsia perkahwinan mereka dan Ainin tak boleh mengandung. Ziyad amat bertanggungjawab dlm menyara kehidupan Ainin sekeluarga. Kebajikan anak Ainin juga sgt diambil berat.

Pandai betul mereka sorokkan perkahwinan mereka. Ziyad mula jeles bila lelaki lain beri perhatian kat Ainin. Ainin pula mula memikirkan bagaimana nasibnya selepas Ziyad berkahwin dengan Syafinaz (Syafinaz ni perempuan yg Ziyad janji akan kahwini sblm berkahwin dgn Ainin). Ainin mula sakit hati bila melihat Syafinaz, mendengar cerita yg Syafinaz akan kahwin dengan Ziyad.

Zarul, adik Ziyad pulang dr oversea pula menyukai Ainin. Mula lah dia cuba nak ngorat Ainin (tp dia bukan tau Ainin tu kakak ipar dia). Apa jadi seterusnya? Camne pulak dengan kisah Ziyad dan Syafinaz? Kalau nak tau, dapatkan novel ni yg berharga RM21. Tak rugi tau baca kisah ni sampai habis. Memang besttt..


Sunday, February 24, 2013

The Wedding Breaker

Assalamualaikum...

Hari ni nak ulas pasal novel ni. The Wedding Breaker (aka TWB) karya Evelyn Rose. Macam novel ompotih kan... Berkisar tentang Ariana Rose dan Tengku Adam Kamil (TAK). Di permulaan cerita kita diperkenalkan dengan sikap Ariana Rose yg sebenar, Ariana yg berani datang ke majlis kahwin TAK dan mengaku mengandungkan anak TAK. Lakonan Ariana menjadi kerana majlis tersebut dibatalkan. Ariana sebenarnya membantu Tengku Juwita membatalkan majlis pernikahan tersebut kerana Tengku Juwita telah menceritakan kpd Ariana sikap TAK yg sebenarnya.


Bagi TAK pula, walaupun dia sebenarnya memang tidak menginginkan perkahwinan tersebut namun dia tetap merasa malu dengan tuduhan Ariana. TAK mula menjejaki Ariana. Orang upahan TAK membawa Ariana ke tempat yg tidak diketahui. Mereka bergaduh dan TAK telah merogol Ariana! TAK kemudian offer Ariana menjadi perempuan simpanannya. TAK berkata dia tidak mungkin akan berkahwin dengan Ariana yg bertaraf rendah (wlupun sebenarnya TAK terpesona dengan Ariana).

Selepas peristiwa itu, Ariana Rose cuba mengelakkan diri dari TAK. Namun mereka tetap juga bertemu, atas urusan kerja. Namun TAK tidak boleh mengelak dari pesona seorang Ariana Rose Hussien. Setiap kali Ariana dgn lelaki lain pasti TAK akan cemburu giler. Hinggalah TAK cuba mengulang peristiwa yg sama, cuba menodai Ariana sekali lagi, namun tidak berjaya.

Ariana melarikan diri sekali lagi. Benarlah jodoh itu rahsia Allah. Sejauh manapun Ariana lari namun telah tertulis jodohnya dengan TAK. Jika nak tahu kisah selanjutkan bagaimana mereka boleh dijodohkan, dapatkan nover The Wedding Breaker.

(saya dapat yang ada tandatangan Evelyn Rose)

Saturday, February 23, 2013

Jom riadah petang.

Aktivit petang2 kalau tak hujan. Bagi budak2 ni penat. Cepat sikit tidur malam nti.

Friday, February 22, 2013

I Love You, Stupid!


I Love You, Stupid! Mula2 dengar tajuk ni tegelak gak.
Novel kedua karya Kak Melur Jelita. Novel paling tebal yang aku ada. 1389 muka surat. Kalah buku Add Maths masa sekolah dulu. Buku Add Math pun selesai study selama 2 tahun. Tapi buku ni boleh habis dalam masa 2 hari.


Blurb di belakang buku:

KISAH KEMANUSIAAN YANG PENUH DENGAN KASIH SAYANG. Perjalanan hidup Iris mencari jawapan kepada rasa sepi dan tidak berpunya yang sering bertandang dalam hatinya.
Aku Iris the diva. Pembunuh senyap lelaki tanpa bayang! I’m bad and I’m dangerous!
Aidan? My main course yang sangat menyelerakan!
“Saya nak Inspektor Iris digari dan dihukum kerana telah mencuri hati saya. Saya dah X-ray tubuh Inspektor Iris, saya nampak hati saya berada dalam hati Inspektor Iris… – Aidan Abang pedas? Eye Mo aku!
“Apalah sangat dengan saman yang setakat 300 ringgit tu? Lebih dari tu I boleh bayar. Berbaloi dapat love letter dengan hot guy ni.Handsome dan pedasss!” - Iris
“Kesalahan keempat, cuba menggoda polis. Kesalahan kelima, menghina kerja polis, kesalahan keenam cuba menghalang polis dari menjalankan tugas...”  – Abang pedasInspektor Ebrahim? My parfait, perfect!
“Sir! How could you! Menggoda seorang gadis di bawah umur?” - Iris“Bukan di bawah umur, gadis di bawah sedar, di bawah pengaruh kurang cerdik!” - EbrahimFirman? Yucks! Mulutnya, ya Rabbi! Lebih pedas dari segalanya!
“Untuk bodyguard saya… yang sangat macho, stylo… dan…”
“Dan apa?” - Firman“Ermmm… satu hari nanti dan apa, akan terjawab. So biarkan saja tempat kosong itu.” - IrisLara, Farina dan Violet, my divas. We’re hot, sexy and naughty. Bukan sembarangan lelaki boleh mendampingi kami dan kami juga tidak mendampingi sembarangan lelaki.
Kegembiraan aku dan divas tidak berpanjangan apabila berlaku satu peristiwa yang tak dapat aku lupakan sampai bila-bila. Demi memenuhi hasrat terakhirnya, aku membawa misi yang besar dengan mengharung hidup di tempat asing yang sangat mencabar.
“Anakku, di mana anakku. Saya sanggup buat apa saja asalkan anak saya dikembalikan… Tolonglah, saya merayu.”
Semua yang berlaku mematangkan aku tentang kehidupan… tentang Islam, agamaku… tentang rasa cinta yang sebenar-benarnya cinta…
“Selama ini saya merasa sepi dan tidak berpunya. Tiba-tiba saja rasa itu menghilang bila saya mula beristighfar…”

Jom baca komen aku lak:

Novel tentang kemanusiaan, kehidupan, kasih sayang. Berkisar tentang Iris yg punya segala-galanya. Iris ke Kemboja kononnya untuk ikut misi kemanusiaan di sana. Tapi sebenarnya dia punya agenda yang lain. Di Kemboja jumpa pulak dengan Firman.

"Tunggu. Apa nama awak?"
"Firman."
"Awak cakap apa? Firman Allah apa?"
(Haha, lawak la Iris masa ni. Suka2 ati dia jer.)

Firman, hero yang cool dalam melayan karenah Iris. Sangat melindungi Iris dengan alasan dibayar oleh Papa Iris. Tapi pada saya dalam masa yang sama pun Firman melindungi Iris kerana sayang.

"Satu lagi, bila bercakap dengan saya... lembutkan suara... redupkan pandangan mata dan tak mahu senyum tak apa tapi panggil saya Firman, bukan hei."
(Cool kan Firman hehe.)

Dalam misi Iris di Kemboja, banyak peristiwa yang berlaku. Pembaca juga dapat belajar tentang kehidupan Melayu Cham di Kemboja. Kisah Ahmad membantu ayahnya menjual air tuak, berjaya mencuit jiwa Iris. Hassan berkulit albino tapi yang mempunyai suara yang merdu. Macam2 yang Iris tempuhi sehinggalah dia ketemui apa yang dicari.

Tak bestlah kan cerita semua kat sini, nak tau beli dan baca sendiri. Kalau aku bagitau semua kat sini, aku pun dah boleh tulis novellah camtu.. haha.. Perasan kan..Tidah rugi beli, walaupun novel ni tebal. Kak Melur Jelita memang tidak menghampakan peminatnya. Dalam bercerita, Kak Melur sempat berdakwah lagi.

Suka tagline novel ni:

CUKUPLAH ALLAH ADA... DIA SENTIASA ADA UNTUKKU

*p/s :Tajuk novel I Love You, Stupid! Tapi bole jumpa beberapa kali jer ayat ni dalam novel. hehe..


Tuesday, February 19, 2013

Fawwaz demam..

Kat skul td ada call masuk. Tp aku x dengar. Rupa2nya cikgu taska Fawwaz call. Mujur dia call husbnd aku. Fawwaz mcm kena sawan katanya. Tp dorg bagi ubat n basah kepala dgn air. Masa husband ambil tu Fawwaz da ok. Bawak gi klinik pun da x panas. Doktor ckp nak hantar ke hospital pun da x demam lagi. Tp doktor suruh kami monitor keadaan Fawwaz kat rumah. Mlm ni klu jd mlm siang td kena terus ke hospital (Ya ALLAH, mntk dijauhkan). Esok pun kena monitor jgk, so aku kena cutilah.

Balik td da bagi ubat ikut punggung. Petang td start panas smula. Doktor suruh bagi tiap 6jam. Tak payah tunggu panas. Haopefully, mlm ni dia ok. X meragam. Doakan kesihatan Fawwaz ye..

Monday, February 18, 2013

Novel Sara Aisya

Karya Sara Aisya, Jodoh Itu Milik Kita. Novel ni jadi novel bestseller. Antara novel kesukaan aku. Kisah antara Dahlia (nama klasik kan..) dan Aariz Danial.


"Kita tidak akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh cinta atau saling mencintai kerana kita akan berkahwin dengan jodoh kita, Jodoh yang Allah telah tetapkan sejah azali..."

Dahlia sepatutnya berkahwin dengan Syafiq (adik Aariz) tetapi Syafiq menghilangkan diri pada hari pernikahan mereka. Untuk menutup malu keluarga Puan Marina meminta anaknya,Aariz pula menggantikan tempat Syafiq. Ibu Lia, Puan Inas tidak setuju.

"Sebab itulah ibu akan doakan Lia, kan? Doakan semoga dia seorang lelaki yang baik, lelaki yang takkan melukakan Lia..."

Mereka berkahwin. Yang bagusnya mereka tidak membenci. Mereka mulakan hubungan mereka dengan baik, bergurau, berkawan. Baca part masa dorang lepas kahwin best sgt. Sweet jer. Lama2 dlm hati pun ada taman.

"Jangalah suka kacau saya, Aariz. Tak larat saya nak layan perangai awak tu, tau. Nakalnya, ya ampun!!"
"Okeylah, okeylah. Just kidding. Dahlia Darius bukan isteri yang baru saya beli. She's a gift. Hadiah paling istimewa yang dihadiahkan Allah untuk saya. Puas hati?"

Sampailah kemunculan semulaaaaaaaa.....

Siapa lagi kalau bukan Dak Syafiq tu. haha.

Syafiq kacau hidup dorg. Syafiq x boleh tgk Aariz hidup bahagia. Bagi dia Aariz dah rampas hidup dia sejak dari kecil. Syafiq gunakan kisah silam Aariz, asal usul Aariz utk pisahkan dorg. 

"Aku takkan biarkan kau bahagia, Aariz Danial! Kebahagiaan yang bernama Dahlia itu... akan aku rampas sekejam mungkin!"

Jahatnya Syafiq kan..Bila tahu pasal Aariz, mampukah Dahlia menerima? Bertahankah cinta mereka? Baca sendirilah ye.


Sebenarnya entry hari ni nak bagitau yang Sara Aisya da ada novel baru. Tengok gambar bawah



Blurp belakang cover:
“Kadangkala kita ingin sekali meneka, menduga dan mengubah suratan yang terhampar di hadapan mata.  Namun siapalah kita untuk menolak takdir-Nya yang tidak terduga?”
Antara Dian Damia dan Karn Klaharn, pertemuan mereka yang istimewa melahirkan sebuah persahabatan yang bersulamkan tawa riang, keindahan dan kebahagiaan. Bagi Dian, Karn ialah peneman di bumi asing Thailand. Bagi Karn pula, Dian ialah teman yang menyenangkan hatinya.
Namun siapa sangka satu tragedi akhirnya memusnahkan segala-galanya. Kerana masa yang salah, tempat yang salah dan bersama orang yang salah, Dian akhirnya terjebak dalam satu konspirasi yang tidak pernah langsung terlintas dalam fikiran warasnya.
“You’re more than just Karn Klaharn. Siapa… Siapa sebenarnya awak? Apa awak nak daripada saya? Kenapa saya mesti terbabit dengan semua ini?!” – Dian Damia
Kerana dia, Dian Damia yang menerima akibatnya. Kerana dia, Dian Damia takkan pernah tersenyum lagi. Dan untuk itu, dia akan membetulkan segala-galanya. Walau apa cara sekalipun yang harus dia lakukan, tidak akan sekali-kali dia teragak-agak. Yang penting, Dian harus diselamatkan!
“Izinkan saya jaga awak… Izinkan saya lindungi awak, Dian…” - Karn Klaharn
Dalam usahanya ‘menyelamatkan’ Dian, tanpa sedar hati lelaki Karn Klaharn mula berkocak hebat. Inikah yang dinamakan cinta? Namun bagaimana kalau rasa cinta ini akan membawa Dian ke penghujung nyawanya? Mampukah Karn menyelamatkan pemilik hatinya sebelum segala-galanya terlambat? Apa pula yang akan terjadi tatkala Krissada muncul di antara mereka berdua? Sungguh! Antara cinta dan nyawa, mungkinkah ada yang menjadi korban?
“Tangan ni dah pernah rampas nyawa manusia lain. Dan saya takkan teragak-agak untuk buat perkara yang sama demi Dian Damia.I would do anything for her...”
Harapnya novel baru ni bila dibaca seseronok baca JIMK. Peminat novel, jom...

Sunday, February 17, 2013

Kami ke Pusat Sains Negara.

Cuti Tahun Baru Cina, mama n abah cuti seminggu tp anak2 cuti sampai Selasa jer. So, Sabtu n Ahad blk kmpg dekat (he3 rumah MIL). Isnin bawak budak2 ke PSN.

Tiket RM6/org dewasa. Budak2 ni FOC. Fawwaz suka sgt tgk ikan kat pintu masuk tu. Ok jugaklah pergi PSN. Budak2 boleh cuba sendiri benda2 yg ada kat situ. Then, adalah soalan kenapa itu kenapa ini.

Faris lak dpt pegang crane xmau lepas dah. Suka la dia dpt main benda camtu. Lebih kurang pukul 12 kami jalan kat kawasan luar PSN pulak. Rupa2nya ada kolam mandi kat bawah tu. Budak2 ni da ajak mandi. Tp x bawak baju plk. Kami jalan2 jer pastu terus balik. Tapau McD, makan kat rumah.

Jom layan gambar2..